Κυριακή 14 Απριλίου 2019

ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΣΑΧΑΡΑΣ



Όσοι διαβάσετε το μπλοκ του team morfeas έχετε ήδη καταλάβει ότι είμαστε παράξενοι τύποι ανθρώπων. Και ποιος δεν θα έλεγε  παράξενους κάποιους τύπους, που αντί να αράζουν με τα καφεδάκια τους στις καφετέριες και να σπαταλούν την ώρα τους μιλώντας για μπάλα και την πολιτική,  η ακόμα και για ότι θεματολογία που υπάρχει στις κουτσομπολίστικες εκπομπές, εκείνοι  τρέχουν στα βουνά και στα λαγκάδια του πεντελικού και των γύρω περιοχών .Όμως εκτός από το να τριγυρνάμε στο πεντελικό, μας αρέσει και το διάβασμα !Διαβάζουμε ιστορικά έντυπα, (Γιατί όποιος αγνοεί το χθες, δεν έχει αύριο.)φανταστική λογοτεχνία, αλλά ακόμα και τις καθημερινές εφημερίδες! Ναι όσο και αν φαντάζει παράξενο, στις καθημερινές εφημερίδες βρίσκεις πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, ακόμα και για τους λάτρεις του παράξενου, ή όχι ! Κάπως έτσι διαβάσαμε και την παραπάνω είδηση.

Εκατοντάδες λίθινα κτίσματα, ηλικιών που φτάνουν τα χιλιάδες χρόνια, ανακαλύφθηκαν στη δυτική Σαχάρα- μια περιοχή της Αφρικής που έχει εξερευνηθεί ελάχιστα από αρχαιολόγους.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Live Science, τα κτίσματα αυτά είναι διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, και οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα για τι χρησιμοποιούνταν ή πότε χτίστηκαν, όπως σημειώνεται στο βιβλίο «The Archaeology of Western Sahara: A Synthesis of Fieldwork, 2002 to 2009» (Oxbow Books, 2018).
Περίπου το 75% της δυτικής Σαχάρας ελέγχεται από το Μαρόκο, ενώ το 25% διεκδικεί η «Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας»- με τις δύο κυβερνήσεις να είναι σε πόλεμο ως το 1991. Μεταξύ του 2002 και του 2009 αρχαιολόγοι έκαναν έρευνες στην περιοχή, μελετώντας παράλληλα δορυφορικές εικόνες στο Google Earth.
«Εξαιτίας του ιστορικού συγκρούσεων, οι αναλυτικές αρχαιολογικές και παλαιοπεριβαλλοντικές έρευνες στη δυτική Σαχάρα είναι πολύ περιορισμένες» έγραψαν η Τζοάν Κλαρκ, λέκτορας του University of East Anglia και ο Νικ Μπρουκς, ανεξάρτητος ερευνητής. «Ο αρχαιολογικός χάρτης της δυτικής Σαχάρας παραμένει κυριολεκτικά και μεταφορικά σχεδόν κενός, όσον αφορά την ευρύτερη διεθνή αρχαιολογική ερευνητική κοινότητα» σημειώνουν οι δύο ερευνητές, υπογραμμίζοντας πως οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν για τα κτίσματα, και κάποιες έρευνες έχουν γίνει από Ισπανούς ερευνητές σε βραχογραφίες στη δυτική Σαχάρα.


Έως εδώ θα μου πει κάποιος, καλά τι το παράξενο? Όμως λίγο παρακάτω το δημοσίευμα αναφέρει


Τα μυστηριώδη κτίσματα έχουν φτιαχτεί σε διάφορα σχέδια: Άλλα είναι σε σχήμα ημισελήνου, άλλα σχηματίζουν κύκλους και άλλα είναι ευθείες. Επίσης, υπάρχουν ορθογώνια που παραπέμπουν σε πλατφόρμες, ενώ άλλα αποτελούνται από βράχους που έχουν συγκεντρωθεί σε στοίβες. Επίσης, κάποια είναι συνδυασμοί. 


Τι μας θυμίζουν τα παραπάνω? Αλλά και οι φωτογραφία του άρθρου ? Μα τι άλλο? τους ισορροπιστές που έχουμε αναφέρει σε αλλό θέμα! (δες εδώ) .Εντάξει δεν είμαστε τόσο παλαβοί ώστε να θεωρούμε πως είναι οι ίδιοι που στήνουν πέτρες στο πεντελικό! Αυτό θα ήταν κυριολεκτικά αν το πιστεύαμε, μια καλή αφορμή να πάμε όλοι παρέα για ηλεκτροσόκ! Εμείς απλός παραξενευτήκαμε με την ομοιότητα στην φωτογραφία καθώς και σε ορισμένα σημεία του άρθρου .Το τι συνειρμούς θα κάνετε το αφήνουμε σε εσάς. Για την ιστορία η συνέχεια του άρθρου αναφέρει.-


 Για παράδειγμα, ένα είναι μείγμα ευθειών, πέτρινων κύκλων, μιας πλατφόρμας και στοιβών από πέτρες, σχηματίζοντας ένα σύνολο/ συγκρότημα 630 μέτρων. Αν και οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν τον σκοπό αυτών των κτισμάτων, εκτιμούν πως κάποια εξ αυτών είναι σημάδια τάφων. Ελάχιστες ανασκαφές έχουν γίνει στην περιοχή, και τα αντικείμενα που μπορούσαν να χρονολογηθούν με ραδιενεργό άνθρακα είναι ελάχιστα. Πάντως, μεταξύ των λίγων αρχαιολογικών χώρων όπου έχουν γίνει ανασκαφές είναι δύο στοίβες από πέτρες που περιλαμβάνουν απομεινάρια από ταφές οι οποίες είχαν λάβει χώρα 1.500 χρόνια πριν.

Πηγή άρθρου- www.huffingtonpost.gr